Căutare produse

Coș de cumpărături

Nu aveti nici un produs in coș.

Ghid de achiziție pentru cazane de țuică

Țuica este influențată considerabil atât de producția de fructe și felul în care ea este pregătită pentru fermentație, cât și de  vasul în care se face procesul de distilare. Dacă dispuneți de o livadă generoasă și sunteți interesat de producția de țuică, veți avea nevoie de anumite instrumente pentru realizarea acestei activități. Cel mai important dintre acestea este cazanul de țuică, în care se face distilarea. Piața de profil vă oferă nenumărate alternative în ceea ce privește aceste produse, motiv pentru care alegerea se poate dovedi a fi dificilă.

Criterii în funcție de care se aleg cazanele de țuică

Probabil vă întrebați care sunt criteriile în funcție de care le alegeți. De aceea, vă venim în ajutor cu un ghid de achiziție, menit să vă ajute să alegeți pentru dumneavoastră cele mai bune cazane de țuică de pe piață. Aflați care sunt categoriile de produse, componentele de care trebuie să țineți cont, materialele din care sunt fabricate, sursele de încălzire și volumul care vi se potrivește.

Tipul cazanului: stabil vs. basculant

Gamele de cazane de țuică se împart în două categorii distincte: stabile și basculante. Vasele stabile sunt ideale pentru distilarea băuturilor alcoolice realizate în cantității medii și mari. Pot fi utilizate atât în regim hobby, cât și industrial. Ele se caracterizează printr-un focar compus dintr-o singură parte și sunt prevăzute cu două orificii pentru încărcare și golire.

Permit atașarea unui alambic, o instalație de distilare utilizată atât pentru extragerea alcoolului, cât și a unor componente volatile: drojdii, borhoturi, tescovină. Mai mult decât atât, o astfel de instalație se dovedește a fi extrem de versatilă, deoarece permite și extracția unor uleiuri esențiale din plante, hidrosol sau apă florală. Astfel, se dovedește a fi util și în industriile farmaceutice și cosmetice.

Cazanele stabile dispun de forme sferice. Pe piața de profil există modele de produse echipate cu amestecătoare, extrem de utile atunci când se lucrează cu compoziții dense. Se pot achiziționa și cazane de țuică lipsite de amestecătoare. Forma sferică a acestora facilitează oricum chiar și amestecarea manuală, însă este nevoie doar de câteva momente de neatenție pentru a se arde compoziția și implicit, pentru a se afecta producția de băuturi alcoolice.

Cazanele de țuică basculante sunt utilizate cu precădere în cazul unor producții în cantități medii. Avantajul lor este că permit o umplere și o golire simplă. Spre deosebire de cele stabile, ele dispun de focar compus din două părți. Partea superioară permite umplerea. După distilarea propriu-zisă, produsul este basculat simplu și rapid, prin simpla accesare a unui mâner. În același timp, ușurează operațiunea de golire.

Componentele cazanului

Orice cazan de țuică se alcătuiește dintr-un vas, un capac și o țeavă de transfer pentru vaporii de alcooli. Facultativ, poate fi dotat cu mânere, amestecătoare sau alte componente menite să ușureze procesul de producție sau manevrare. Trebuie să acordați o mare importanță acestor componente. Cazanul trebuie să dispună de capac, orificiu pentru aburi și o țeavă de transfer realizată din același material. Verificați ca atât cazanul, cât și capacul să dispună de închidere etanșă, pentru a nu se pierde din producție.

Amestecătorul este foarte important, deoarece vă scutește de o sarcină suplimentară. În momentul în care cazanul este prevăzut cu o astfel de componentă, nu va mai fi necesar să vă chinuiți cu amestecarea manuală și va dispărea riscul de ardere a producției. Mânerele vă vor permite să răsturnați și să manipulați cazanul mai simplu. Este important să cumpărați aceste produse direct de la producători sau distribuitori autorizați, pentru a evita piesele contrafăcute, ce vă pot pune în pericol sănătatea.

Materialul din care este realizat

Pe piața de profil există cazane de țuică realizate din oțel inoxidabil, cupru sau aluminiu. Specialiștii în distilarea băuturilor alcoolice ne învață să optăm pentru cazane realizate din cupru cu puritate de 99.9%. Acesta este un excelent conductor termic, ucide bacteriile ce pot afecta sănătatea și influențează pozitiv gustul final al preparatului. Se spună că băuturile alcoolice preparate în cazane din cupru cu această puritate prezintă miros și gust mai curat, spre deosebire de cele realizate în cazane fabricate din alte materiale.

Dacă sunteți în căutarea unei alternative mai ieftine, puteți să vă îndreptați atenția supra cazanelor din inox. Ele sunt excelente din punct de vedere a gradului de rezistență la temperaturi ridicate, prezentând totuși un dezavantaj: riscul de afumare al tăriei. Mai puteți opta pentru vase din aluminiu, însă acestea implică mult mai multe riscuri. Ele se găsesc pe piață la prețuri foarte mici, dar se pot fisura sau dezlipi ușor.

Volumul de țuică

Firește că volumul cazanului este direct proporțional cu dimensiunile acestuia. Cu cât volumul de țuică produs este mai mare, cu atât va fi necesar un spațiu mai mare pentru depozitarea cazanului. Un cazan de țuică proiectat pentru producție în cantitate mare are de regulă un volum de 200 l. Procesul de producție necesită cel puțin două persoane în acest caz.

Dacă aveți nevoie de un cazan de țuică pentru producția proprie, un cazan cu un volum de maxim 100 l este alegerea  potrivită pentru dumneavoastră. Oferă un plus de mobilitate și este mai accesibil ca preț. Vasul răcitor trebuie să dispună de un volum mai mare decât cel al cazanului.

Sursa de încălzire

La fel de importantă precum componentele anterior menționate este sursa de încălzire. Aceasta este reprezentată de foc, ce se poate realiza în două feluri: cu arzător pe gaz sau lemne. Alegerea variantei optime depinde strict de prioritățile dumneavoastră. Dacă vă doriți un gust mai bun, optați pentru lemne. Dacă vreți să aveți parte de un proces de lucru constant și curat, este mai bine să alegeți varianta cu arzător pe gaz.

Indiferent de modalitatea de încălzire aleasă, este foarte important să nu depășiți temperaturile de 85 de grade Celsius, odată ce a fost pus pe cazan capacul etanș. În caz contrar, se riscă curgerea prea rapidă a lichidului, ce afectează atât distilatorul, cât și calitatea produsului obținut.

Atenție: nu uitați că legislația în vigoare vă impune să declarați la primărie deținerea unui astfel de cazan de țuică. În cazul în care nu faceți acest lucru, riscați să primiți amenzi usturătoare. Vă recomandăm să vă informați cu privire la acest aspect înainte de a achiziționa un astfel de cazan și de a începe producția de băuturi alcoolice.

Adaugă comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
CAPTCHA
Această întrebare este necesară pentru prevenirea spam-ului.

Profită de promoțiile BIG

Abonează-te și selectează-ți interesele!

 

 

Mă abonez

Service Autorizat

Pentru toate produsele, atât în perioada de garanție cât și post-garanție.

SERVICE

Piese originale

Pentru reparații folosim doar piesele originale de la producători.

Vezi produsul în una dintre locațiile BIG

Te așteptăm în magazinele noastre și ale partenerilor noștri. Vezi locațiile.