Agricultura este definită ca ramură a producției materiale ce se concretizează în cultivarea plantelor și creșterea animalelor. În funcție de aptitudinea solurilor de a produce o anumită cantitate de roade, cât și a practicilor folosite de fermieri, facem distincția între mai multe tipuri de agricultură:
Agricultura chimizată
Pentru a crește cantitatea producțiilor vegetale și animale, o parte din fermieri utilizează îngrășăminte chimice industriale și diverse produse chimice cu rol în combaterea dăunătorilor, stimularea unor procese etc.
Cel care a fundamentat aplicarea îngrășământului chimic este Justus von Liebig, care ulterior, a studiat efectele nocive pe care acesta le are asupra fertilității solului.
Efectele fertilizanților chimici pot fi înșelătoare. În ciuda faptului că pot produce creșteri cantitative mari, aceastea nu sunt calitative. Un experiment realizat pe cartofi a arătat faptul că diferența dintre cel tratat chimic și cel tratat organic este reprezentată de o creștere a conținutului de apă.
Drept urmare, aceste produse a căror țesuturi sunt umflate cu apă în cantități mai mari decât cele normale nu se pot conserva pentru o perioadă îndelungată, întrucât sunt atacați de mucegai. De asemenea, fertilitatea solului este afectată.
Îngrășămintele chimice au ca efect secundar distrugerea resturilor de humus din sol și implicit, producțiile scad o dată cu trecerea anilor.
Agricultura biologică sau organică
Acest tip de agricultură are la bază un set de practici și tehnologii menite să păstreze un echilibru biologic.
Astfel, agricultorul utilizează îngrășăminte minerale, precum compostul, pulberea de roci vulcanice, de calcar, de nisip silicios etc, în funcție de necesitățile solului.
Cu alte cuvinte, fermierul va recicla deșeurile și produsele secundare de la plante și animale.
Acest tip de agricultură are diverse avantaje, ca de exemplu: intensificarea activității biologice, împiedicarea eroziunii solului, echilibrarea nivelului de carbon din sol etc.
Agricultura ecologică
Acest termen nu își are originea în agricultură și este un concept relativ nou, ce este strâns legat de cel de agricultură biologică.
Spre deosebire de aceasta, însă, pe lângă utilizarea unor practici menite să mențină solul într-o stare optimă, agricultura ecologică încearcă să îl îmbunătățească.
Astfel, fermierii optează pentru diverse practici: plantarea unui gard viu ce împiedică eroziunea solului și facilitează crearea unor habitate, utilizarea culturilor intercalate pentru a îmbunătăți conținutul de humus din sol etc.
Adesea, fermierii nu optează pentru o singură formă de agricultură, ci pun în practică diverse practici, în funcție de necesitățile lor.
De cele mai multe ori, agricultorului nu îi este confortabil să folosească doar practici sustenabile. Soluția nu o reprezintă stoparea definitivă a utilizării fertilizatorilor chimici în agricultură, ci folosirea acestora în mod responsabil.
Indiferent de tipul de agricultură pentru care optați, aveți nevoie de o serie de utilaje agricole și echipamente eficiente care să vă ajute în muncă: motocultoare, motosape, motocoase de masă etc. Nu ezitați să aruncați o privire peste gama noastră de utilaje agricole.